PROJECT NAME

Hughes Retail Unit Refurbishment Southwold, Suffolk

PROJECT LOCATION
63 High Street, Southwold
CLIENT

The project brief was to carry out external and internal improvements to a grade 2 listed building within the heart of Southwold.  With the schedule of works obtained by the client, we arranged pre-construction meetings between ourselves, our conservation consultant and the local conservation planning officer.  We then submitted a listed planning application listing the scope of works.

After careful consideration regarding the materials used to upgrade the building, our application was granted.  The scope of works included:

  • Removing 400 damaged bricks and replacing with a match obtained by a local reclamation yard.
  • Re-point an entire gable end with hydraulic lime.
  • Decorate front elevation to colour match the existing neighbours.
  • Internal asbestos removal. Leaving existing floor coverings and wall finishes undisturbed.
  • Removal of a gable end window which was in unrecoverable condition and replaced with a handmade hardwood window with single glazing to match the existing window.
  • Replace damaged rear timber framed window with like for like replacement.
Project Information
Industry
Retail
Project Duration
12 Weeks
Project Value
Key Challenges

• Working in a live workplace, with confined access and delivery restrictions.
• Access to gable end achieved by scaffolding into next doors garden/driveway so letter drop and good communications were required to keep relationships positive..
• Working near a high street with highly populated footpaths and roads.